Hiba
  • Hiba történt a csatornaadatok betöltése közben.

Nincs igazi alternatíva

Azoknak kell fizetni, akik el akarják helyezni a hulladékotegi tamas

Hulladékgazdálkodásunk az elmúlt években annyira korszerűsödött csak, hogy nem a házunk elé dobjuk ki a szemetet, hanem összegyűjtjük, de egyébként egy városrész gödrében helyezzük el; ez Fehérváron konkrétan Csalát jelenti – mondta a minap a Gazdaság Házában rendezett, Hulladékból energia című konferencián Székesfehérvár gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

 

 

– A környezetet annyira óvjuk, hogy ne szivárogjon ez a szeméttelep, és próbáljuk rekultivációval rendben tartani, de ez azért mégis csak egy barbár megoldás. A város és környéke az elmúlt években sokat tett azért, hogy ez a helyzet megváltozzon, s a kormány jóváhagyásával 2013 januárjában elkezdődik egy új program, amelyben a közép-Duna vidéki társulás segítségével egy több milliárdos projektet nyertünk el, s amelynek hatására egy egészen más hulladékkezelési program valósul meg – tette hozzá.

Így el lehet majd érni, hogy az elszállított szemét 75-80 százalékát nem kell a földbe helyezni, és újra hasznosítható terméket kapunk, de pont a legjobban éghető 15-25 százalékos maradék felhasználása még hiányzik a rendszerből. A cementművek átveszik egy darabig, de kapacitásuk véges, jövőre pedig már azoknak kell fizetni, akik el akarják helyezni ezt a hulladékot – hangzott el.

– Egy ilyen városban, mint Fehérvár, ahol 22 ezer lakást és számos intézményt fűtenek távhővel, a hulladékégetőnek több okból sincs alternatívája – erősítették meg az EMTEK klaszter kezdeményezését. – A lakásokat nem lehet mind egyedi fűtéssel ellátni, s e megoldásnak a környéken is meg kell pár éven belül valósulnia – jósolta Égi Tamás. 4-5 érdeklődő van, de a társulásnak ma nincs szerződése senkivel e feladatra. A 680 ezer ember által termelt hulladékból kinyerhető kiváló „üzemanyag” most kerül majd a piacra – mutatott rá.

Kiegészítő információ