Hiba
  • Hiba történt a csatornaadatok betöltése közben.

Hulladékból Energia Nemzetközi Konferencia

A hulladék legjobban elégethető 15-30 százalékának a sorsa nem rendezett

Ezt a bátran forradalminak nevezhető kijelentés szeptember 20-ikán Székesfehérváron, a Gazdaság Házában, a „Hulladékból energia” című konferencián hangzott el. A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK), a fehérvári önkormányzat és a fehérvári központú Első Magyar Tüzelés- és Légtechnikai, Energia Klaszter (EMTEK).

 

 

Hulladek konferencia

– Nem kell mindent nekünk kitalálni és kifejleszteni, és nem is kell mindet a távol-keletről beszerezni. A szomszédunkban van egy, a környezetére nagyon sokat adó ország, Ausztria, s ha az ő projektjei példamutatóak, akkor azokat érdemes átvenni – mondta Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke.

Bécsben a város közepén valósult meg egy olyan korszerű hulladékégető, amelyik beleillik a történelmi környezetbe. Egy egy ilyen projektben nagyon sok megyei vállalkozás rész tudna venni – hangsúlyozta.

– Célszerű lenne a hulladék felhasználása a távhő előállítására, hiszen a gáz lassan megfizethetetlen lesz – emelte ki Égi Tamás, Fehérvár alpolgármestere, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

Jövőre már azoknak kell majd fizetniük, akik el akarják helyezni a hulladékukat, s bár a cementművek az újra nem hasznosítható, „üzemanyagnak” azonban kiváló hulladékféléket átveszik, az ő kapacitásuk is véges. A térségben hamarosan 680 ezer ember által termelt hulladék-alapanyag kerül ki a „piacra”. A mai elképzelések szerint pár nagy erőműről lehet majd szó, amelyek 10-200 ezer tonna hulladék elégetésére és a távhő előállítására is alkalmasak.

Kiegészítő információ